Jul på Amerikas största hem

Jul på Amerikas största hem

En 27-årig ungkarl med namnet George Washington Viktminskning Tabletter Vanderbilt II köpte något land i North Carolina’s Blue Ridge Mountains och började bygga 1889 som han kallade sin ‘lilla bergsflykt’.

‘Lilla’ i Vanderbilt termer är ett hus med 250 rum och fyra hektar av golvyta tre gånger storleken på Vita huset.

Den största roten är jultid när Biltmore fortfarande privatägd av GWs efterkommande dekorerar sig med 55 utsmyckade evergreens, 2 000 poinsettias, 500 kransar, tiotusentals ljus, en mil och en halv krans och mer än 25 000 prydnadsföremål .

Vanderbilts blev Amerikas rikaste familj när Cornelius ‘Commodore’ Vanderbilt gjorde en förmögenhet i sjöfarts- och järnvägsindustrin på 1800-talet. Blev förälskad i området efter att ha besökt sin mamma 1888 och bestämde sig för att använda en stor bit av hans arvsköp 50 gårdar och fem kyrkogårdar för att sammanställa de ursprungliga 125 000 hektar på vilka Biltmore byggdes.

Biltmore tog sex år och 1000 arbetare att bygga.

Designad av New York-arkitekten Richard Morris Hunt, som hade utformat hem för andra Vanderbilts, hade slottet som skapelse 35 sovrum, 43 badrum, 65 eldstäder, en 70 000 gallons inomhuspool, en bowlinghall, ett tvåbibliotek med 22 000 böcker, ovärderlig konst hela och 1900-talets nyheter som hissar, tvångsuppvärmning, centralt kontrollerade klockor, brandlarm och ett intercom-system.

Vanderbilt överträffade inte utsidan. Han gick också på stora tiden med att hyra den berömda landskapsarkitekten Frederick Law Olmsted, designer av många av Amerikas största parker (inklusive New York Central Park) samt campuserna i Boston University, Yale och Stanford.

Olmsted utformade 75 hektar av imponerande, mest klassiska franska formella trädgårdar i närheten av huset.

De är fortfarande kvar och öppet för tur, inklusive en vinterträdgård som är inrett för jul, en formell italiensk trädgård med tre reflekterande pooler, en trädgård med fyra tunnland med geometriskt utlagda blommor, en rosenträdgård, en sprudlande azalea trädgård, en vårträdgård och trädkantade stigar som leder till en stor godsdamm med vattenfall.

Utsikten utifrån visar vad som gjorde Vanderbilt till den här regionen de blåtonade Blue Ridge Mountains för så långt ögat kan se.

Olmsted bytte till hans varumärkes naturalistiska stil där en engelsk stil som är lösare och planterad med träd och stora swoops av inhemska buskar.

Vanderbilts idé var att skapa en hel självuppehållande gemenskap runt Biltmore, mönstrade efter dagens rika europeiska landstäder. Planen liknade vad Henry Francis du Pont byggde på Delaware s Winterthur gods, som också är fantastiskt inrett. Jul.

Den viktigaste kommersiella delen var Biltmore Village, strax utanför gårdens grindar. Det hade handel butiker, hyra stugor, en läkare kontor, ett postkontor, en skola och en kyrka.

En framgångsrik mjölkbruksgård startades också.

Vanderbilt gifte sig tre år efter att ha flyttat till Biltmore till Edith Stuyvesant Dresser, en förfader till Peter Stuyvesant, den första guvernören i kolonialholländska New York.

De hade en dotter, Cornelia, innan Vanderbilt dog plötsligt 1914 från komplikationer efter en akut appendektomi vid 51 års ålder.

Edith sålde sålunda 86 700 hektar av landet till den federala regeringen, som använde den som kärnan i vad som nu är Pisgah National Forest. (De 8 000 hektar som Biltmore Estate upptar idag är fortfarande nio gånger större än New York Central Parkera.)

Biltmore Village såldes till Asheville 1921 och är nu ett separat centrum med shopping och restauranger.

Cornelia bodde hos Biltmore hos sin mamma och år 1924 gift hon Gå Ner I Vikt Snabbt Piller en brittisk aristokrat med namnet John Amherst Cecil. De öppnade först Biltmore House till allmänheten i mars 1930, främst som ett sätt att trumma upp turism dollar för Asheville-området under depressionen.

Paret hade två söner, George och William Cecil.

Cornelia blev uppenbarligen uttråkad på Biltmore, skild Cecil 1934 och flyttade så småningom till Paris, där hon bytte namn till Nilcha (då Maria) och gift sig med en brittisk bankir år 1949.

Hon återvände aldrig till Biltmore.

Cecil familjemedlemmar bodde på Biltmore fram till 1956, när huset öppnades permanent för allmänheten som ett hus museum.

När Cornelia Går Man Ner I Vikt dog, arvde William huset (George fick mejeriet) och lyckades göra det till en lönsam attraktion 1969.