Ekonomisk återhämtning innebär val för mitten

Ekonomisk återhämtning innebär val för mitten

Tack vare en ekonomi som fortsätter att återhämta sig från lågkonjunkturen och fortsätter att rulla längs, har mitten av Willamette Valley en uppsjö av nya butiker och i synnerhet restauranger.

Det är fantastiska nyheter för lokalbefolkningen den här semesterperioden, säger företagsledare. Beboare har fler alternativ än de har haft i flera år för gåvor eller en minnesvärd måltid, och de behöver inte lämna staden för Eugene, Salem, Portland eller någon annanstans .

‘Människor behöver inte handla utanför området’, säger Lise Grato, verkställande direktör för Albany Downtown Association. ‘Jag tror att mitten av dalen nu erbjuder så många köpmöjligheter, speciellt en av de snälla föremålen du kan hitta i centrum.’

Spendera hemma betyder att invånarna kan spara slitage på sina bilar och gaspengar, tillade Joan Wessell, verkställande direktör för Downtown Corvallis Association.

‘Det fungerar bra för medborgarna och staden’, sa hon.

Mat tjänster ökar

Benton och Linn län har båda sett en betydande sysselsättningstillväxt de senaste åren för restauranger, mikrobryggerier och andra livsmedelsföretag, sa Pat O ‘Connor, en regional ekonom med Oregon Employment Department.

‘I Benton County har det definitivt stigit. Det är både nya företag som kommer in och tillväxten av befintliga företag, säger Connor. Han pekade på mikrobryggeriet scenen som ett exempel där befintliga verksamheter expanderade.

Från 2009 vid lågkonjunkturens längd till 2016, det senaste året för vilket staten har uppgifter om det genomsnittliga antalet arbetare inom vilken bransch som helst, lägger Benton County cirka 900 livsmedelsarbetare och hoppar till nästan 3500. Linn County lade cirka 500 arbetstagare i den branschen över till 3 000 arbetstillfällen under samma åtta årsperiod, enligt Oregon Employment Employment figures.

Trenden har varit mer uttalad sedan 2014. Linn och Benton län sammanlagt lade 900 tjänstemän i de senaste tre åren, enligt statliga uppgifter.

Restaurangen scenen är blomstrande i båda länen, och särskilt Corvallis, som har gott om studenter, som brukar äta mer än familjer.

Den starkare ekonomin i Benton County, förankrad av Oregon State University, spelar sannolikt också en roll, eftersom invånarna i allmänhet har mer disponibel inkomst.

Befolkningsökningar kan också spela en roll, men antalet tjänstemän har ökat i mycket större takt, säger Connor.

Oavsett ‘Restauranger fortsätter bara att dyka upp’, säger Cooper Whitman, VD och koncernchef i Corvallis Chamber of Commerce. ‘Det faktum att så många öppnar är helt ett tecken på att det går bra,’ tillade han.

Även Libanon ser en surge på restauranger. ‘Det verkar som om det finns många fler alternativ. Vi har även Veteranshemmet att äta på. Bra priser på malts, förresten, säger Shelly Garrett, verkställande direktör för Libanon Chamber of Commerce Visitors Center.

‘Folk i Libanon har bett om ställen att äta. De vill kunna äta här,’ tillade Garrett.

O Connor sa att restaurangboomen verkar förekomma över Amerika.

‘Det är möjligt vi’ är en del av en nationell trend för fler människor som äter mer, ‘sa han.

‘Vissa analytiker tänker, åtminstone när det gäller snabbmatsrestauranger, att det är en bransch som kan bli övermättad, med för många företag som jagar för få kunder,’ tillade O Connor.

Men det lokala området har också lagt till massor av high end och mid tier alternativ. Tänk på Bellhop, Taco Vino, Castor och Sidecar i Corvallis, The Cellar Cat i Albany och 1847 i Libanon.

‘Det är långt ifrån jämfört med ett par årtionden sedan eller för tre decennier sedan, där Gables och Michael’s Landing var dina enda två bra restauranger, sade O Connor.

Janet Steele, president i Albany Area Chamber of Commerce, sa att under lågkonjunkturen stängde återförsäljare och restauranger sina dörrar. Men verksamheten återhämtade sig gradvis.

‘Under de senaste tre eller fyra åren verkar det verkligen bli en återuppkomst. Företaget är stark. Företaget går verkligen stark just nu’, sa Steele.

I vissa fall, erkände Steele, nya företag har ersatt företag som stängde sina dörrar under nedgången. WinCo flyttade till exempel i det gamla Kmart-utrymmet.

Den ekonomiska återhämtningen har varit särskilt stark inom tillverkning, industri och byggande i Linn County. När fler människor anländer till högt betalande jobb har återförsäljare och restauranger möjlighet att börja eller växa för att fylla behovet av tjänster, sa Steele.

‘I en stark ekonomi kan många företag öppna sina dörrar och bygga en stark bas,’ sa Steele.

Och fler återförsäljare och andra företag, Steele antydde, överväger Albany-området.

Garrett sade att Libanon också har några fler butiker och butiker än för några år sedan.

O Connor noterade att tillväxten ofta har inträffat utanför centrala affärsdistrikt, och pekade på Lowes och WinCos inträde i Albany som exempel.