Efter bättre än förväntad semester säsong

Efter bättre än förväntad semester säsong

Konsumenter har packat upp sina semestergåvor. Nu är det ‘s detaljhandlare’ att se vad semesterperioden tog med sig.

Företagen och deras långivare räknar med försäljningen, beräknar avkastningen och vägerutsikterna för det kommande året. Det är ‘reckoning time’, säger Frank Layo, VD på konsultföretaget Kurt Salmon, en del av Accenture Strategy.

Det slutade inte bra förra året: The Limited, Wet Seal, Marbles Holdings, BCBG, Hhgregg, RadioShack och Gander Mountain ansökte alla om skydd för kapitel 11 i slutet av mars. Återförsäljare tillkännagav 6 955 butiksavslutningar 2017, överlägsen stängningar vid höjden av den stora lågkonjunkturen, enligt Fung Global Retail Technology.

I samband med shakeout verkar vissa återförsäljare som var långsamma för att anpassa sig till ökningen av e-handel ha börjat utvecklas, skära över mängder av tegelsten och murbruk och lägga till nya tjänster för att anpassa sig till krav på en sömlös blandning av online och i butikshopping.

Men andra återförsäljare, särskilt de som saddlade med kraftiga skulder, kämpar fortfarande för att göra övergången. Tidiga rapporter tyder på att industrin tagit en paus under semesterperioden som slutade, men med många återförsäljare som inte förväntas rapportera fjärde kvartalet i några veckor, är det inte klart om de mest behöver ett starkt slut på året delade i semestermöjligheten. Några kedjor, inklusive Sears och Macy, s meddelade i veckan nya omgångar efter stängning av stängningar, vilket skapar fler lediga platser för köpcentra att fylla.

‘Det finns vinnare och förlorare, och det är en chasm som växer i mitten’, säger Layo.

Få är under mer granskning än Sears Holdings. Hoffman Estates-baserade förälder till Sears och Kmart har inte delat detaljer om sin semesterprestation. Men på torsdagen meddelade han att de stängde 103 butiker i april, på toppen av 63 butiker som tidigare sagt skulle stänga efter semestern.

Sears ‘struggles aren’ t new. Både Fitch Ratings och S Global Market Intelligence sätter återförsäljaren på korta listor med kedjor som riskerar att försäkra sig om skuldsättning. I Sears ‘fall uppgår de till 752 miljoner dollar på grund av 2018, utöver medel kommer Sears att behöva hitta betalt för verksamheten medan det fungerar för att sätta sin verksamhet runt.

‘Vår ordförande och koncernchef Eddie Lampert uppgav vid årsstämman den 10 maj 2017, att’ vi kämpar som helvete ‘och gör allt vi har för att Sears och Kmart ska lyckas. Det är fortfarande sant, säger Sears-talesman Larry Costello.

Ett omstruktureringsprogram som tillkännagavs i fjol slog sitt kostnadsbesparingsmål på 1,25 miljarder dollar och beslut att sälja produkter från varumärken som DieHard och Kenmore, som till stor del endast hade sålts på Sears på Amazon, är en del av företagets press för att bli ‘en mer smidig , konkurrenskraftig och innovativ återförsäljare ‘, sa han.

Nyligen tillkännagav Sears att den betalade ner 325 miljoner dollar på ett lån som ursprungligen skulle betalas halvvägs fram till 2018 och drev tidsfristen på 400 miljoner dollar i återstående skuld till 2019. Den planerar också att använda fastighetsbestämd kredit för att täcka ett kommande pensionsbidrag.

Företaget sa att dessa drag skulle ge den extra ekonomisk flexibilitet, men analytiker är skeptiska att de skulle ändra Sears ‘utsikter.

‘De har sparkat burken lite, men det förändrar inte historien’, säger David Silverman, en senior chef för Fitch som täcker detaljhandeln.

Sears har också knackat på plånboken för VD Edward Lampert. Lampert och dotterbolag till hans hedgefond, ESL Investments, lånade i fjol ett företag på 600 miljoner dollar, med säkerhet i Sears ‘-fastigheter. Butikerna för försäljning och tillgångsförsäljning kan hjälpa till att sänka kostnaderna och ta in pengar, men också ge företaget mindre arbete med framöver, säger Christina Boni, vice vd och senioranalytiker på Moodys Investorservice.

Även på Fitch och S Global Market Intelligence s korta listor över återförsäljare i riskzonen är Bon Ton, förälder till kedjor, inklusive Carson s och Bergner. S. Varuhusoperatören har inte betydande skulder på samma sätt som Sears. Men prata om försiktiga leverantörer och arbeta med rådgivare för att ‘upprätta en hållbar kapitalstruktur för att stödja verksamheten’ uppkomna bekymmer, sade Fitchs Silverman.

Försäljningen i butikerna öppnade minst ett år ökade med 3,1 procent under de första fyra veckorna i november, men företaget har tillkännagivit planer på att stänga minst 40 butiker i år.

Macy s stänger också butiker. År 2016 sa det att det var planerat att gradvis stänga 100 platser och ökade sju på torsdag. Försäljningen i butikerna öppna minst ett år ökade med 1 procent under november och december, Macy ‘ s sade.

Att flytta tidigare, när det var på fastare finansiell nivå, gav Macy mer utrymme att manövrera, säger Neil Stern, senior partner hos Chicago-konsultföretaget McMillanDoolittle.

‘(Macy s har) en lång väg att gå, men bland konkurrenssättet är de’ i ‘de’ de hälsosammaste och har mer med sig för att göra någonting ‘, sa han. Penney är den enda andra stora återförsäljaren som delar information på försäljning under semestern, rapporterar en ökning med 3,4 procent under november och december i butikerna öppna minst ett år.

Hela varuhuskategorin har varit under press, säger Layo. ‘Om (varuhus) kan visa bra resultat kan de visa att de’ inte är borta ännu och fortfarande har ett värdeförslag ‘.

Utmaningarna är inte begränsade till stora varuhus. Butikerna inom köpcentret är också utsatta för tryck.

Även på Fitchs lista över återförsäljare som riskerar att misslyckas: Mall-baserade kedjor Claire s, Charlotte Russe och Charming Charlie. Den senare, en Houston-baserad smycken- och tillbehörskedja, inlämnades för konkursskydd i mitten av december och sökte domstolens tillstånd att stänga minst 97 butiker.

Hoffman Estates-baserade Claire s har drabbats av nedgångar i köpcentret, särskilt för att smycken och tillbehör som den säljer tenderar att vara impulsköp, säger Silverman. Under ett samtal med investerare tidigare denna månad sa Claires vd Ronald Marshall återförsäljaren försöker expandera försäljningen utanför köpcentret och kommer att ha produkter i cirka 4000 CVS-butiker i slutet av 2018.

Claire s rapporterade en försäljningsökning på 1,1 procent i butikerna öppna minst ett år under tredje kvartalet 2017. Men det har också 1,4 miljarder dollar som kommer att gälla 2019, enligt Fitch.

En annan återförsäljare gjorde det inte riktigt för posten semesterräkning: Toys R Us, som sökte kapitel 11 konkursskydd i september efter att försäljare påstått började kräva snabbare betalning.

Konkursprocessen bör ge företaget lite tid att manövrera, sa Stern. Men det tog också en vägtull på konsumenternas förtroende för kedjan som ledde in i alla viktiga högsäsongar, utöver störningar i företagets försörjningskedja sa Toys R Us ordförande och koncernchef Dave Brandon under ett samtal med investerare förra månaden.

Att slå upp på en av branschens ‘klocklistor’ är inte nödvändigtvis dödlig. Förra året hade branschvaktare olyckliga prognoser för Best Buy, men dess utsikter har sedan dess blivit ljusare, säger Stern, med investeringar i tjänster som det är i hemrådgivarprogrammet.

Och medan konkurser i detaljhandelssektorn är mer benägna att sluta i likvidation än i andra sektorer, kan vissa återförsäljare vara öppna för affärsverksamhet, däribland barns klädtillverkare Gymboree and Payless Shoes, som båda stängde hundratals butiker men kom ut från konkurs i fjol.