Efter Brexit kommer fler av oss att ta vår semester i Storbritannien

Efter Brexit kommer fler av oss att ta vår semester i Storbritannien

Mer av oss skulle kunna spendera denna sommarlov hemma efter Storbritanniens Brexit-omröstning, eftersom det svagare pundet gör utländska helgdagar dyrare.

Till följd av ekonomisk osäkerhet över Storbritanniens förbindelser med EU skulle landets turistindustri kunna vara en av sektorerna för att öka affärerna efter folkomröstningsresultatet.

Han är ordförande för British Hospitality Association och verkställande direktör för Merlin Entertainments, som driver Legoland temapark och Madame Tussauds i London.

När pundet faller är omvänden sant och Storbritannien blir billigare och mer attraktivt för utomeuropeiska turister.

‘Saker måste slå sig ner, men om sterling stabiliseras till en mer konkurrenskraftig takt som kommer att vara bra för en industri som är avgörande för Storbritannien, säger han.

Och hans uppfattning att med Storbritannien nu värt mindre, kan Storbritanniens turism vara en av de tydliga vinnarna från Brexit echoed av andra i branschen.

‘En stor andel av våra utländska besökare kommer från EU-länder, så det blir billigare för dem’, säger Barbara Clark, Skottlands turistbyrå, Visit Scotland.

Den belgiska företagsentreprenören Peter Schellinck berättade för BBC att han planerade mer besök i Storbritannien tack vare det svagare pundet. ‘Det gör det mycket mer attraktivt för mig att komma till Storbritannien.’

Semester i Storbritannien

Turism är en av landets största tjänstemän, 121,1 miljarder kronor per år

Den står för 7,1% av Storbritanniens ekonomi, enligt branschorganet, Tourism Alliance

Nästan fyra miljoner människor arbetar inom sektorn

Nio miljoner semesterfirare kom till Storbritannien från EU förra året, säger resebyråerna Abta

De står för 44% av alla utländska besökare i Storbritannien, 9,5 miljarder kronor per år

Långsiktiga rörelserJim Forward, VD för HF Holidays, den vandrande och friluftsspecialisten som driver semester i Storbritannien och utomlands, säger att det är det långsiktiga värdet av sterling som är nyckeln.

‘Under tidigare år har valutafluktuationer skapat en liten rörelse i antalet inkommande eller utgående passagerare beroende på hur valutan har flyttat.

‘I en bok i förväg resehandel där våra gäster bokar upp till ett år i förväg, påverkas vi mindre av plötslig valutarörelse men mer genom långsiktig förändring’, säger han.

‘Som alla researrangörer kommer vi att titta på den långsiktiga valutaprognosen för att planera och anpassa vår semester.’

Ändå är inte alla övertygade om att Brexit kommer att visa sig vara relevant för dem.

Centre Parcs UK, som driver fem semesterbyar i Storbritannien, säger att det regelbundet har betydande efterfrågan, och ‘våra byar är fulla året runt’.

Och medan några av oss kanske ändrar våra planer för sommaren, speciellt om vi ännu inte har bokat dem som redan har betalat för sina utlandsresor, kommer det osannolikt att förändra saker bara för att deras utgifter inte kommer att gå så långt.

Hotell lediga platser Det finns också ett frågetecken över hur mycket brittiska hushållsindustrin kommer att drabbas av ett fall i affärsresenärer som alltid är viktigare för många hotell än fritidsbesök.

‘Hotell behöver nästan dubbelt så många nya fritidsresenärer att kompensera för affärsresenärer som har avbokat, säger Stephen Broome, ledande hotellkonsult vid PwC.

‘Det beror på att hotell tjänar mycket mer från företagsgäster än de gör fritidsresenärer.’

Försvagningspundet kommer att bidra till att dra nytta, säger han, men det kommer inte att räcka för att ersätta företagare som inte kommer till Storbritannien, eftersom den politiska osäkerheten ser att företagen lägger planer på plats.

‘Storbritanniens hotell står inför en långsammare nedgång, inte en smältning. Sedan förra året har efterfrågan på hotellrummen saktat särskilt i London på grund av nervositet hos affärsresenärer.’

Men medan det här kan vara dåliga nyheter för hotell, finns det ett silverfoder om du letar efter ett billigare hotellrum.