Efter 45 år tillsammans

Efter 45 år tillsammans

Clearwater, Fla. (AP) Butiken hadn ‘t öppnat ännu, men Marty Russell var i fikarummet äta en glasad munk, dricker kaffe, en blick på klockan.

Human Resources Manager poppade in, och Russell frågade om hon behövde hjälp. 19 och State Road 580 öppnade för nästan 45 år sedan, Russell, 66, anlände till brytrummet minst en timme tidigt för var och en av hennes skift som kassör. Hennes medarbetare hade förberett sig för detta, konsten att överraska en kvinna som alltid var där.

Så väntade Russell. Hon tog upp sin årtionde röda lunchlåda och lade den på en hyllan.

‘Förhoppningsvis vann de’ inte sälja det ‘, sa hon.

När allt var nära märktes eller borta den sista dagen innan Kmart stängdes för gott. Varorna, ja hyllor av mönstrade strumpor, högar av bakgård trampoliner, dekorerad överblivna pre julgranar men också stolar i fikarummet ($ 10- $ 15), dryck kylare på framsidan av butiken (såldes till en man vid namn Gerald) och kylskåpet där arbetarna stuvade sina luncher.

‘Allt måste gå!’ skrek de gula skyltar utspridda resterande varor, drivit tillsammans i en kvadrant omgiven av ett stort utrymme för lysrör återspeglar off slitna linoleumgolv.

Men åtminstone en fixtur kvar: Russell, som hade varit där sedan dagen i augusti 1973 när affären öppnade med snipen av gult band. Hon började på omkring $ 3 en timme arbetar i deli, tillbaka när Kmart hade en deli och en bilverkstad och en elektronik lager med tunga TV och skrymmande stereoanläggningar.

Butikschef Rich Mullen hade gjort matematiken. I genomsnitt 475 transaktioner per register per vecka hade Russell tjänat mer än en miljon kunder. Livslängden hade förtjänat henne ett smeknamn: ‘KMarty.’

‘Hon är en fixtur, men hon är inte till försäljning’, säger Chris Cox, en stamkund och för tidigare förebyggande försvarschef för Kmart.

Han och ett par dussin tidigare anställda och stamgäster hade samlat söndagsmorgon för att önska sin vän väl med en överraskning fest.

Men hon visste inte det än, som hon gjorde sig över butiken till hennes register. En väska packade ut ur hennes ljusblå tröja, precis i fallet.

Russell flyttade till Dunedin från Chicago med sin familj när hon var 20, och Pinellas County var fortfarande full av apelsinlundar. Hon arbetade i ett pensionärs cafeteria ett år innan hennes syster föreslog att hon skulle ansöka om den nya varuhusöppningen.

Kmart var den enda i tiden, sa hon. 19, ingen behemoth Westfield Countryside Mall över vägen.

‘Det var mycket annorlunda,’ sa hon.

Russells smörgåsar gjorde inte länge länge innan hon flyttade till trädgårdscentret som kassör, ​​där hon skulle stanna i årtionden. De första åren var fyllda med personal frukostar och semesterpartier, men de torkade upp som företagens väskor strävar, sa hon.

Ändå höll folket det intressant. Hon växte nära medarbetare, varav en introducerade henne till sin man, David, genom en blind date. Hon lärde sig regelbundna kunder över generationer och tittar på att deras barn växer för att ha sina egna.

Men det fanns också de som gjorde narr av henne, eller ljugit om priser, eller kunde inte ‘t behålla kontrollen över sina stökiga barn. Hon tänkte på att sluta en gång, år sedan, efter en särskilt tuff dag.

‘Du får en kund som börjar hela rollen,’ sa hon. ‘Men jag trodde,’ Nej. Jag kommer inte att låta det få mig. ”

Hon hade en pension och en 401k med jobbet. Och lönen var nog. I slutet gjorde hon $ 10,05 i timmen.

Hennes motståndskraft är inte mycket annorlunda än hennes arbetsgivare s. Butiken har hängt på genom flera omgångar av rikstäckande stängningar sedan Kmart arkiverade för konkurs under 2002. Vid den tiden fanns det 27 butiker i Tampa Bay-området. Med bytet av Clearwater-butiken finns tre.

Russell var chockad när hon först fick reda på stängningen i november, sa hon. Hennes nerver tog över eftersom kunderna fortsatte att erbjuda sina kondoleanser och frågade vad som var nästa.

Hon visste att hon fortsatte att springa några bås på Oldsmar Flea Market med sin man, sa hon.

Men bortom det, ‘Jag vet inte hur jag ska spendera mina dagar än.’

Russell hade runnit upp ett halvt dussin kunder söndag när St Onges röst kom över högtalarna.

‘Vi’ är här för att fira Marty för hennes pension från 44 års tjänst ‘, säger St. Onge.’ Jag är säker på att inom företaget finns det få butiker som kan skryta om ett intresseföretag som har öppnat och stängt en butik. På denna dag, den 28 januari 2018, förklarar vi det ‘Kmarty Day.’ ‘

Russell strålade som Mullen, butikschefen, förde henne en korg full av presenter: inramade certifikat, en plack, en utskrift av butikens ursprungliga planlösning bunden med ett gult band.

De tog med en vaniljglassad kaka till bryggrummet, där Russell tog tur och tog tacksamtal från Kmart chefer och chefer. Efter den sista slog en tår ned i hennes kind.