Edmonton Examinator

Edmonton Examinator

AAuteurs. Allmänheten vill ha stjärnor, men cineastes vill ha auteurs som Jean Luc Godard, vars senaste är Goodbye to Language 3D (obscure metafor!) Det kommer rätt på oss! Eller Sverige Roy Anderson (låtar från andra våningen), vars senaste är en duva lör på en grenreflekterande existens. Jag älskar djurfilmer!

BCameron framåt, gör min dag Bailey. TIFF konstnärlig chef är i krig med festivaler som Telluride och New York som har pochat sina premiärer. Som ett resultat, väntade Ben Affleck Gone Girl, som är premiär i New York, vann här (samma fest skötte Tom Hanks-filmen Captain Phillips förra året). Toronto har hammaren i de flesta fall.

CBenedict Cumberbatch. Förra året är barnet tillbaka. Och det kostar dig $ 1500 att vara i samma rum under festivalen nya paketprogram gala biljetter till fem filmer på $ 300 per (The Imitation Game, Wild, St. Vincent, Foxcatcher och While We Young). Stjärnor inkluderar Ben Stiller, Bill Murray, Naomi Watts, Steve Carell, Reese Witherspoon, Keira Knightley och Channing Tatum.

DDirect. Som jag verkligen vill göra är skådespelare förvandlade regissörer på TIFF till James Franco (en anpassning av Faulkner The Sound and the Fury) och Chris America Evans, som leder sig i Before We Go, en film som låter så mycket som Before Soluppgång. Det finns också Jon Stewart-debut, Rosewater om fem månaders fängelse i Irans iranska kanadensiska journalist Maziar Bahari.

EEnglish. Mer än hälften av de 285 funktionerna kommer inte att finnas på det språket. Ta med glasögon. Vita undertexter på lätta bakgrunder kan orsaka ögonbelastning och missade plotpunkter.

FFans. Verkliga fans. De som är där för att se filmer, och om de är lyckliga, kom och lyssna på regissören förklara hans vision i en postscreening Q De kunde inte ge en råtta för den röda mattan. De stämmer överens för den senaste brottsflickan i Hongkong eller Almodovar sex romp, bokar sina semestrar i enlighet med detta och ser så många som 50 filmer under festivalens 10 dagar. Här till dem, i all deras pallor!

GJames Gandolfini. Hans död var talet om förra året TIFF, men hans sista film är äntligen på erbjudandet. Den sista Tony Soprano sista bågen är The Drop, taget från Dennis Lehane bok om dubbla kors mellan tjetjenien och lokala mobsters i en Boston bookie joint. Tom Hardy stjärnor.

HHollywood. dyka upp i stan för att hantera, kränka och mobba den lokala faunan. De är mycket territoriella men brukar tipsa bra.

IIran. Trots (eller kanske på grund av) mer än 30 år av fundamentalistisk tyranni, fortsätter sina filmskapare att tala ut modigt och briljant. Kaveh Ebrahimpour En ceremoni för en vän är en mörk satir av moralisk polis och involverar en grupp vänner som beslutar att utföra en egen för alltför långt. Domaren. TIFF öppningsnattgala, med en A-lista stjärna Robert Downey Jr. som en detektiv på en hemstadshall. Fortfarande kvarlevde många människor att undra vilken film som föll igenom för att ge regissören av Wedding Crashers den eftertraktade platsen.

KKorean. Ett språk det skulle vara bra att veta, med tanke på hur Sydkorea fortsätter att producera filmer med våld och sexuell licens i likhet med Hollywood. I en vridning i år är en av dem kanadensare den haunting drama på hennes plats, sköt i Seoul av York grad Albert Shin.

LLiquor lagar. Att vara världsklass och allt vill vi inte förråda vår parokialism till omvärlden.

MBill Murray. Sept. 5 har blivit förklarat Bill Murray Day av TIFF, med en hel dag med offentliga inspelningar av hans filmer. Murray närvaro, som alltid, är uppe i luften. Men han kunde dyka upp för öl och vingar på din post softball spel pub samlas.

NNick Broomfield. Killen som underhöll Kurt var mördad teori i doc Kurt Courtney är tillbaka med Tales of the Grim Sleeper, en post mortem på ett botched flera mordfall. Också i notering: Martin Scorsese och David Tedeschi 50-årsargumentet (om New York Review of Books), ett nytt doc som heter The Yes Men, revolteras av activistpranksters The Yes Men, Doubt Merchant of Robert Kenner (Food Inc.) om forskare på företagslön, och Gabe Polsky ropade den sovjetiska hockeyfilm Röda armén.

OOscars. TIFF markerar fortfarande början på utmärkelseperioden. 12 år, en slav och tyngd, kom båda ut av sina debutringar förra året med ett fullständigt ångpasta (förenande tidigare vinnare som Argo, Slumdog Millionaire och The King Speech).

PAl Pacino. Här för Barry Levinson The Humbling, och en eftertraktad autograf. En signerad Scarface-affisch kan hämta $ 600, medan en gudfader 2 kan gå för $ 1000 en anledning till att autografhundar väntar utanför Ritz Carlton, Park Hyatt och Intercontinental.

QQuantum fysik. Theory of Everything är Stephen Hawking biopic av James Marsh (Man on Wire), med huvudrollen Les Miserables Eddie Redmayne som Cambridge fysiker som trotsade tid, rymd och ALS.

RRush platser. Biljetterna som kastas öppnas för allmänheten fem minuter före varje screening. Don räkna med det dock. Du har bättre tur med Leafs scalpers.

SAdam Sandler. Är han i ‘Jag vill ha ett Oscar-läge’? Han har inte en, men två filmer på TIFF The Cobbler och Men, Women and Children. Han har också en liten roll i Chris Rocks Top Five.

TToronto. Tydligen är Torontonianer rikare på 189 miljoner dollar per år på grund av TIFF, enligt en 2013-studie.

UUzbekistan. Chockerande, inte bland de 79 länder som har filmer på TIFF i år.

XXavier Dolan. Den enfant fruktansvärda av Quebec film debuterade i Cannes med sin film J Tu Ma M (Jag dödade min mamma). Han här med sin senaste, mamma. Din punchline här.

YYorkville. Typ av en spökstad dessa dagar sedan TIFF flyttade till nöjesdistriktet. Fortfarande några celeb observationer att vara hade på Park Hyatt och Hazelton men.