ed laget sparade säsongen för liten West Texas skolan

ed laget sparade säsongen för liten West Texas skolan

WELCH, Texas Murissa Horton satte fötterna, stalade sig och slog till domstolen och tog en laddning från en tunna tonårspojke som uppvägde henne med mer än 100 pund.

Den 5 fot 6 högskola senior studsade upp, dammade sig av, justerade hennes hästsvans och kom tillbaka till jobbet.

Pojkar mot tjejer är inte bara något du ser på träning för Dawson Dragons. För en av de minsta gymnasiet i Texas tvingade skador och minskande inskrivning Dragons att konsolidera flickor och pojkar basketlag. Sammanlagda truppen spelar en pojkerschema, med Horton som startare och en av lagets bästa spelare.

Horton Girl kan spela, jag skulle ta henne när som helst, Sands tränare Billy Grumbles sa efter hans lag slå Dawson 51 23 förra månaden.

För att förstå denna ovanliga situation kräver lite historia om denna del av West Texas.

Dawson ligger i staden Welch, befolkning 222 och den typ av plats där alla känner till ditt namn och de känner säkert din mor, farfar och några av dina kusiner också. Tumbleweeds rulla ner huvudgatan, och Welch är omgiven av tunnland på hektar av bomullsfält som är prickade med oljebrunnar, pumpar längs och lämnar en något sur lukt i luften.

Det är en plats så liten att det inte finns en Dairy Queen, så ofta en grundpelare för byar i flyover-stater. Det finns en ensam närbutik och den viktigaste verksamheten i staden är en bomullsgin, Welch Cotton Inc. Gin är livsnerven för Welch. Det ger jobb, ökar ekonomin och tjänar som en samhällsutpost, en plats där bönder och andra stadsbefolkningar stoppar för att komma ikapp med varandra och skvaller om de lokala uppdragen.

I denna stad är det omöjligt att ignorera bomullens sopa närvaro. Gräset längs motorvägarna har en vit snitt på grund av ett bomullsartikat som en beläggning av fibern som släpper ut ginet eftersom det skiljer frön från bomullen. Mer av den känsliga fiberen flyter genom luften i gossamer tunna strängar som gör att det verkar som spindlar har arbetat övertidsspinnande banor.

Glen Phipps äger Welch Cotton och är en av skolens största anhängare, donerar pengar till olika orsaker på Dawson och bankrollar en resa för alla skolelever att göra 63 miles trek till Lubbock för att titta på ett Texas Tech-basketspel.

Hans familj har varit en del av samhället i generationer. Han tog examen härifrån 1973, sin farfar var på Dawson första skolstyrelse och två andra släktingar tjänstgör för närvarande i styrelsen.

skolan är så viktig för mig, min familj och vårt samhälle genom att skolan ger alla tillsammans, sa han. skolan är typ av den slips som binder, som gör det till en gemenskap för alla. Staden vet att det alltid kan räkna med bomull, men oljan är mycket mer krånglig och en stor bidragsyter till den situation som basketlaget är i. För bara fem år sedan var fastighetsvärdena i distriktet över 260 miljoner dollar. Förra året dämpade oljepriset värdena på bara 90 miljoner dollar och lämnade Dawson, liksom alla skolor beroende av fastighetsskatt, kryptering för sätt att förbli öppna.

Osäkerheten ledde till att majoriteten av Dawson 12-personers juniorklass skulle överföra någon annanstans förra sommaren. Den exodusen kombinerad med två julklappsöverföringar lämnade skolan med bara 18 studenter. De hade sju pojkar att fältet sitt sex man fotbollslag i höst, men med en klass av tre personer åttonde klassen vann alla tjejer tillräckligt många studenter för att spela fotboll nästa säsong.

Det kan inte vara tillräckligt att sätta separata basketlag på domstolen heller.

de större skolorna det närmaste mannen säger, Jeff Fleenor, huvudansvarig och superintendent som har två döttrar på basketlagret. där inte den nästa mannen. basketlag spelade separat innan semestern gick, men nagskador lämnade ofta fem tjejlagret med bara tre friska spelare. Och efter att två av de sju medlemmarna av pojkenslaget återvände till södra Texas efter att deras migrerande arbetstagare föräldrar avslutade säsongsarbetet, bestämde sig skolan två tränare och Fleenor att anmäla gruppen till ett lag för att garantera en komplett säsong.

University Scholastic League, som reglerar folkhögskolans idrott i Texas, godkände konsolideringen med villkoret att laget spelar ett pojkeschema genom säsongen.

flickor var i trubbel, pojkarna var i trubbel, sa tränare Ed Robison. var att vi räddade tjejprogrammet eller pojkarna, men vi kunde hjälpa båda programmen genom att kombinera. Åtminstone har vi ett stabilt lag som kommer att dyka upp och kunna spela varje natt. man kan komma ihåg en tid då lag konsoliderades så här, men flera tränare i området erinrade tider där små skolor hade en enda tjej som mestadels reste bänken på pojkarlaget eftersom det inte fanns ett tjejlag.

Drakarna spelar i ett gym som bara har fem rader säten på hemmaplanen och tre på besökaren. Det är fokalpunkten för den enbyggande skolan som tjänar barn från dagis till 12: e klass. En målning av en stor lila drake i midflight dominerar en vägg och orden till skollåt markerar en annan. Dessa ord målar en bild av landskapet skolan ringer hemma: mitt i mörka oljelänkar, bomullsfält i blom, står bäst av kungliga gymnasier, Dawson här till dig. 18 år gammal Horton förväntas vara valedictorian i år. Hon tankeväckande och artig och utstrålar en vältalighet av någon som är mycket äldre. Hon har uppskattat nästan 20 poäng för tjejlaget, men måste ändra sitt spel och bli mer av en facilitator nu att hon tävlar mot pojkar.

Det är inte en idealisk situation för henne och de fyra andra tjejerna på laget, men Horton fokuserar på kompromissens positiva resultat.

kunna respektera möjligheten mer och vi är ännu mer tacksamma för det, sa hon. Det kan vara en form av förbannelse på något sätt men mer än det är det en välsignelse som vi lärde oss att hantera motgång som ingen annan kunde ens föreställa sig. tjejer säger att de flesta av Dawson-motståndarna har varit respektfulla. Det har varit några sexistiska kommentarer, och Robison sa att han hörde några av pojkarna från andra lag som sa saker som: babe, vad är ditt nummer? Vad händer? ‘Försöker ställa ut dessa saker och önskar att det inte var ett problem.

inte här ute som tjej basket spelare, vi bara basket spelare, sa hon. vill spela spelet. Vi ber dig inte att spela oss annorlunda. Team hasn har gått bra sedan konsolideringen, men slog lopp 51 21 i mitten av januari för sin första seger som en co ed squad för att tjäna laget av veckans heder från en Lubbock tv-station. Tränare och spelare är stolta över det erkännandet. Trots att de ofta hamnar i den felaktiga änden av skedda spel, förbättras drakarna och tror att de får respekt runt distriktet.

inte som en sidovisning, sade tränaren Tonja Edens, den tidigare flickans tränare som lag med Robison för att leda den samlade gruppen. här ute konkurrerar. Sands-tränaren delade meddelandet han hade för sina killar innan de mötte Dawson.

berättade för mitt lag du måste spela mot dem precis som de pojkar för att vi spelar en pojke schema, sa han. spelar inte mot tjejer. Du måste ta dem på allvar. I denna situation spelar ingen roll vad kön de är, du måste spela som det bara ett annat gymnasium. som spelade college basket på en avdelning III-skola, sa att det var viss oro för flickornas säkerhet på grund av storleken och styrkan hos varsity boys. De frågade varje tjej om riskerna och alla var överens om att det var värt att rädda sin säsong.

Hon var tvungen att anpassa sin coachingstil för att rymma förändringen.

kommer inte att bli större än dem eller starkare än dem, sa hon. du måste bli smartare. Du måste stanna på marken. Du måste blockera dem. Thornton är den enda seniorpojken på laget, nu delad jämnt med fem pojkar och fem tjejer. Den mjuka talade Thornton raves om ledarskapet Horton har gett och sagt att några av de saker han hört från motsatta lag har kryssat honom.

gör mig upprörd eftersom vi kom tillsammans för att bara spela basket, sa han. vill spela basket och det faktum att människor vill nedgradera oss, det är inte rätt. än det var han helt nöjd med den här uppställningen eftersom det försäkrade att Dawson får spela varje spel under sin senaste säsong, som bara har några spel kvar. Han tror att gruppen har gått bra samman och sagt ett tecken som hänger mitt i gymmet som läser: Smörjelly är en representation av det faktum.

en analogi som tjejerna och pojkarna går tillsammans som jordnötssmör och gelé går ihop på en smörgås, sade han innan han blinkade ett stort grin och trampade tillbaka för att träna.