East Village Museum s påskägg

East Village Museum s påskägg

Vårens stavning med sitt löfte om förnyelse och återfödelse brukar i säsongen för påskstraditioner och pysanky, de unika ukrainska påskäggen kändes över hela världen för sina invecklade, färgglada mönster. Idag och imorgon, 29 och 30 mars, erbjuder ukrainska museet fri entré till sin utställning PYSANKA: Det ukrainska påskägget. Förutom det visuella festet i galleriet visas Slavko Nowytskis prisbelönta dokumentärfilm PYSANKA (15 min.) Kontinuerligt för besökare.

De nästan 300 ägg som visas på museets breda folkkultursamling är dekorerad i olika regionala stilar, rika färger och olika motiv. Den handgjorda pysankyen är gjord med råa ägg, färgämnen och bivax i ett vax motstå tekniken, liknar batikmetoden som används på tyg. Processen resulterar i färgglada ägg prydda med en rad detaljerade geometriska, blom- och faunistiska symboler. När du är på museet, missa inte kartan över Ukraina med dess regional visning av pysanka-stilar.

Konsten att skapa ukrainsk pysanki (från ordet pysaty att skriva) har delats ner från generation till generation, och ukrainska invandrare har fört sin kulturella tradition till detta land. Om du inte har gjort din egen pysanka för den här påsken, var inte förtvivlad! Museets presentbutik erbjuder ett spektakulärt utbud av inredda ägg importerade från Ukraina, liksom andra specialiteter för semestern, till exempel kits för att göra pysanky hemma med familjen.