Semester på Mars är bara årtionden bort, eftersom upptäckten av vatten har sinne

Semester på Mars är bara årtionden bort, eftersom upptäckten av vatten har sinne

En fråga har fascinerat mänskligheten i mer än ett sekel: finns det liv på Mars? För forskare var det emellertid Gå Ner I Vikt Snabbt en viktigare fråga, för svaret på det skulle avslöja inte bara om livet utvecklades på den röda planeten utan också om mänskliga kolonister kunde överleva där.

Den frågan var: finns det vatten på Mars? Den här veckan fick de sitt svar

Detta är inte spekulation; uppgifterna är helt säkra. Implikationerna är kolossala, och det största av allt låter som en science fiction plot. . . semester på Mars.

Om mänskligheten inte förgås i någon självtillförd katastrof, tror jag att turister till Mars är oundvikliga. För de som inte följer rymdutforskningen noga, har denna veckas tillkännagivande av Nasa att vattnet orsakat mörka streck på planets yta kanske inte verkade betydande. När allt hade hittat is hittades på planetens polar kepsar för ungefär tio år sedan.

Men de torra rivulettbäddarna som ses på norra halvklotet visar att under sommaren i mars, när solen värmer upp de höga sluttningarna, börjar vattenreservoarer under ytan strömma. Det har mycket olika konsekvenser för närvaro av is, för där vattnet rinner, kan livet föröka sig.

Under lång tid krävde forskare att inget Gå Ner I Vikt Snabbt Piller liv kunde blomstra i rymdvakuumet. Villkoren var för hårda, för extrema. Men en extra olycka under månen landningar visade sig annars.

1966 skickade den obemannade landmätaren 3 tusen bilder från månytan men det som ingen förstod då var att något ännu mer fascinerande höll på rymdfarkosten själv.

Under sin konstruktion hade en Nasa-tekniker nypat i den sterila laboratoriemiljön. Germs passerade genom hans skyddsutrustning och fastnade i rymdfarkostens metallram. Dessa mikrober överlevde spränga, klämde fast över stora avstånd i rymden och såg sig på något sätt i den dystra, luftlösa atmosfären på månen.

När man studerade under ett mikroskop år senare hade bakterierna utvecklats till små barnsliknande organismer.

Det verkar att det inte finns någon plats i universum som är för extrem för livet. Månens ben-torra, luftfria yta är en ännu mer grym miljö än de tuffaste platserna på jorden där livet har upptäckts, till exempel djupt i Antarktisisarna.

Så Mars, medan en kall och oskadlig plats, kan faktiskt vara en bördig säng för nytt liv eller för gammalt liv som aldrig har dött. Men för det är vatten viktigt. Därför Nasa s mantra på projektet: ‘Följ vattnet’.

En möjlighet är att Mars-Rover-fordon som för närvarande utforskar terrängen kan upptäcka fossila rester av primitivt liv eller, mer intriguingly, vilande livsformer som har varit i ett tillstånd av suspenderad animering, kanske i hundratals miljoner år.

Nasa den här veckan föreslog att de hade upptäckt bevis på flöde av vatten på den röda planeten

Ett Gå Ner I Vikt Snabbt sådant scenario är inte otänkbart. Enligt aktuell forskning är det ganska trovärdigt. Det är också oerhört viktigt för vår förståelse av oss själva, för en vanlig teori föreslår att livet på jorden kom hit på en meteorit som försvunnit från Mars-ytan, kanske genom en kometstrejk, för miljarder år sedan.

Med andra ord, om astronauter baserade på Mars kunde undersöka fossiler under mikroskopet, kanske de tittar på våra äldsta förfäder.

Den första vetenskapliga spänningen över livet på Mars började 1877 med en italiensk astronom, Giovanni Schiaparelli, som såg mörka linjer på planets yta som tycktes komma och gå med årstiderna. De fria teorierna sprang upp om dessa ‘kanaler’ Det mest populära var att dessa var bevattningskanaler grävde av martianska bönder för sina grödor.

De viktorianska teorierna, medan de hittades långt, hade en sannhetskänsla. De mörka linjerna visade sig vara damm, men förekomsten av oceaner och floder på Mars, miljarder år sedan, är utan tvivel.

Under lång tid antogs det att vatten inte skulle hittas på Mars eftersom dess enorma avstånd från solen halvt så långt igen som jordens menade temperaturer aldrig steg över 0c. Men martianvatten har ett högt saltinnehåll, vilket betyder det kan förbli flytande även vid minus 20c eller kallare.

Vatten kan inte transporteras till Mars från jorden eftersom det är för tungt att transportera stora volymer genom rymden. Men om den finns i överflöd, så kan den läggas till flera användningsområden. När det är renat, skulle mardianvatten vara drickbart, på samma sätt kan havsvatten göras drinkbart, och det kan således uppfylla ett grundläggande krav på mänsklig överlevnad.

Vatten kan användas för mycket mer än bara att dricka, det kan användas för att generera el eller som raketbränsle

Vatten kan också brytas ner i dess beståndsdelar: väte och syre. Vid mycket låga temperaturer kan dessa lagras kompakt som vätskor och sedan sammanföras i en process som kallas ‘omvänd elektrolys’ för att skapa el; viktigt för ljus, värme och vetenskaplig utrustning.

Så, genom att generera el från vatten, skulle astronauter inte behöva lita på solpaneler.

På Apollo rymdfarkosten kyldes också elarna med rör fyllda med vatten, som ett inhemskt kylskåp.

Både väte och syre kan också användas för raketbränsle.

Bränsle, luft, hydrering, el: alla är möjliga av reservoarerna på Mars. För första gången verkar mänskliga kolonier på en annan planet inte en dröm; de har blivit oundvikliga.