Semester i en hemlig republik

Semester i en hemlig republik

Den brittiska utrikesdepartementet har sagt att man överväger att ändra sitt råd för turister som reser till Nordkorea när den internationella spänningen växer. Men hur exakt är det som att åka på semester till Nordkorea och gör folk verkligen det?

Med konstant övervakning från utbildade minders, misstankar om bugged hotellrum och en upprepad misslyckad strömförsörjning, är det osannolikt att Nordkorea kommer att framhäva på de flesta turist önskelistor.

De tog bort våra telefoner och datorer vid gränsen men de förstod inte vad en iPad var så jag fick hålla det. André Drury, Äventyrsresor

‘Grupperna brukar vara välskötta, öppna människor som har hört mycket om det och bara vill se det själv’, sa han.

‘Pyongyang är en showcase stad. De flesta tycker att det är fascinerande att spendera sin tid i vad som är en av världens mest bisarra huvudstäder.’

Vad de flesta utländska besökare möter är en noggrant ordnad bild av en hemlig republik.

Det finns liten eller ingen antydan om fattigdomen, livsmedelsbrist och missbruk av mänskliga rättigheter som skakar sitt folk.

Faktum är att turister i Pyongyang kan förvänta sig att vara välmatade och behandlade som ‘statens gäster’ inrymda i sina egna hotell och, om det behövs, behandlas på sina egna utlänningar ‘sjukhus.

‘Som Marbella’ Besök på museer, monument och bortom är planerade med militär precision.

Guider och en förare följer utlänningar när de lämnar utvalda hotell.

Men de flesta reseoperatörer säger att visum beviljas fritt till någon västerländare som inte är journalist.

Far från fyra Andrew Drury, från Surrey, en självstylad ‘äventyrsresenär’, har rest med sin kusin Nigel Green till dussintals världsfarliga zoner, från Mogadishu i Somalia till Irak.

Den 47-årige, som driver en byggverksamhet, tillbringade en vecka i Nordkorea förra året.

‘Jämfört med Mogadishu, som verkligen var farligt, Viktminskning Tabletter var Pyongyang som att gå till Marbella,’ sa han.

‘Landet är så nedbrutet och så dåligt att det verkar som ett skratt Gå Ner I Vikt Snabbt vi’ oroar sig för att de börjar ett krig. De kunde inte hålla strömmen igång i mer än en halvtimme.

‘Jag tycker att hotellrummen är tungt bugged.

‘Vår säkerhet tog av hissen på en våning och vi fortsatte fram till våra rum. Vi pratade om att försöka gå ut utan dem, men på vägen ner hissen stannade på ett omärkt golv och de kom igen vi kunde aldrig slå dem .

‘De tog bort våra telefoner och datorer vid gränsen men de förstod inte vad en iPad var, så jag fick hålla den.

‘Det finns inget internet, så jag kunde inte maila ut, men jag visade några av mina videor till en kvinna som var med vår säkerhet, hon visste inte ens vem Beatles var.’

Alla turer kommer sannolikt att inkludera världens högsta triumfbåge, jätte statyer av ‘evig president’ Kim Il sjungit och hans son Kim Jong il, och Går Man Ner I Vikt palatset vände mausoleet där båda deras kroppar är utställda.

‘Du ser folk dragen till tårar när de pratar om Kim Il sjungit och Kim Jong il, det är otroligt uppriktigt och 100 procent äkta’, säger Meadows, vars arbetsgivare Regent Holidays tar 300 personer om året till Nordkorea.

‘Vi varnar människor för att de inte skulle säga något negativt om ledarna eller tidigare ledare eftersom de behandlas med verklig vördnad.’

Dagsturer till den demilitariserade zonen, en tungt bevakad buffert mellan norr och söder, sägs också vara populära.

De flesta västerlänningar besöker Nordkorea i små grupper. Specialist researrangörer boka resplaner och arrangera visum med en statlig turism kropp.

Exakt antal släpps inte, men antalet besökande västerländer har ökat stadigt sedan Nordkorea öppnade sina gränser för västerländska turister 1987.

Oförstörd landsbygd Turisterna når vanligtvis Pyongyang med tåg eller flygplan från Peking, med statligt ägda Air Koryo eller Air China.