Semester Glad på Cal State L

Semester Glad på Cal State L

Stilla 10-konferensen kan ibland vara ett grymt ställe för stjärnbasketballspelare som kommer ut från gymnasiet.

Drömmar av Gå Ner I Vikt Snabbt ära och NCAA Final Four förbrukas snabbt av verkligheten och livet på bänken. Fråga bara Shawn Holiday.

Under två år har Holiday spelat stor tid college basket på Arizona State. Under sin vistelse i Tempe mötte Holiday s Sun Devils ständiga krafter UCLA, DePaul, Marquette och Oregon State.

Men Holiday insåg snart att stor tid college basket hade sina fallgropar. Med tävlingshållande och speltid på en premie fann han sig vilse i shuffle i Arizona State.

Trots att nätverks-tv-kamerorna och massorna på 10 000 plus har försvunnit, gillar Holiday sitt nya hem och en andra möjlighet att bevisa sitt värde.

Han börjar för Golden Eagles och är lagets andra ledande scorer, i genomsnitt 10,4 poäng ett spel. Holiday, en klok försvarare, leder klubben i stjäl (15) och är andra i assisterar med 38.

Holiday har kopplat på 24 av 27 fria kast och är bland ledarna i Division II.

Han överförde tyst ut av ASU efter säsongen 1982 83 efter att ha förlorat sin startvaktposition och att se sin speltid minska dramatiskt.

Rekryterad av Newman

‘Jag bestämde mig för att överföra efter mitt senare år eftersom jag (såg) tränaren inte ville spela mig,’ förklarades Holiday. ‘Det var ett vakt han rekryterade och jag tror att han ville spela honom.’

CSLA-tränaren Jim Newman, en sexårig assistent tränare vid ASU under Ned Wulk och Bob Weinhauer, var med i att föra semester tillbaka till södra Kalifornien. Innan han godkände Golden Eagles jobb före förra säsongen hade Newman coachat Holiday i Tempe och utvecklat ett nära förhållande till 6 4 vakt.

‘Han spelade en stor roll för att jag känner honom väl och jag ville gå någonstans där jag spelade’, sade Holiday. ‘Han bygger mycket förtroende mellan oss eftersom han var enkel i allt han berättade för mig och aldrig styrde mig fel . . . . Gå Ner ett Kilo I Veckan Du hittar inte många tränare som gör det. ‘

Newman sa att han också hade en lobbyist på Holiday hushållet. ‘Shawns mamma (Dorothy) har mycket förtroende för mig. Så hon pratade med Shawn om (överföring) och sa: ‘Jag vill att du ska Gå Ner I Vikt Snabbt gå där Coach Newman är.’ Hon var verkligen instrumental i att rekrytera honom. ‘

När Holiday först ansågs lämna Arizona State, var Cal State en osannolik plats för honom att gå. ‘När jag fick det här jobbet var han (Holiday) inte särskilt angelägen om att spela Divis II-basket eftersom han visste att han var en Division I-spelare, ‘Newman sa. ‘Jag tror Shawn kom hit på grund av den säkerhet som han trodde han kunde få från mig, utifrån att någon skulle bry sig om honom.’

Holiday sa Newman, då en ASU-assistent, hjälpte honom att göra övergången från gymnasiet till college basket när han omedelbart pressades till tjänst i Tempe.

Newman sa att Holiday hade några stora skor att fylla.

‘Det år som han (Holiday) kom dit, Byron Scott satte säsongen ut och Shawn slogs in i startlinjen som en freshman med Fats (Lafayette) Lever,’ sa han.

Holiday började medvetet, i genomsnitt 6,6 poäng och 31,8 minuter i sina första sex matcher. Han gjorde sin ASU-karriär med 11 poäng i sitt fjärde match mot Illinois State. Holiday i en ironisk vridning gjorde Holiday nio poäng mot Cal State L. A. I sina senaste 20 matcher var Holiday 1,8 poäng och 9,6 minuter.

Holiday, som träffade Scott under ett rekryterande besök i Tempe, sa att han åkte till Arizona State för att spela bredvid Scott. ‘Jag ville verkligen åka dit för att spela bredvid honom under ett par år’, sa han. ‘Det gick aldrig riktigt ut, men det var mitt mål.’

Efter hävstaven tog examen och gick vidare till NBA, gick Holiday med Scott i Sun Devil back court. Den höga alumnusen i Blair var i genomsnitt 5,4 poäng och 4,5 hjälper hans första 16 matcher.

Newman sa Holiday ersattes i startlinjen av Chris Beasly efter 16 matcher. ‘Jag tror Shawn blev lite disenchanted,’ Newman sa.

I efterhand, sade Holiday, lämnar Arizona State och släpper ner till en Division II-skola inte skada hans chanser att utveckla sina färdigheter eller utarbetas av NBA. ‘Det finns många division II-skolor som har lika mycket eller mer talang än division I-skolor. Jag tycker att det är så bra som Pac 10, ‘sa han.